Lees alle nieuwsberichten in het archief.

Jazzy Sunday: Annebelle Dewitte Quartet

4 dec, 17u00

Deze winter duiken we voor een tweede keer onder in de gezellige warmte van een heuse jazzclub. Naar het voorbeeld van de jazzkelders in grootsteden creëren we in de bibliotheekkelder van Deinze de ideale sfeer om van jazz te genieten en dit liefst vier zondagnamiddagen lang.  We hadden een geslaagde eerste editie achter de rug en we willen op hetzelfde elan verder muziek aanbieden in Deinze.

Een zondagnamiddag is een uitgelezen tijdstip om zowel het jazz minnend publiek als muzikanten warm te maken voor een muzikaal belevingsmoment en om ontspannen te kunnen genieten van een jazz optreden.

De keuze van de locatie draagt bij tot het concept: de bibliotheekkelder (Markt, Deinze). Een kelder refereert naar vele jazzclubs in grootsteden, daar is het steeds gezellig en duister vertoeven om van jazz muziek te genieten.

Niet minder dan vier jazz concerten worden geprogrammeerd in het najaar 2016 en begin 2017 (november tot maart). Dominique Vantomme en Mattias Vanhoecke zijn op artistiek vlak de dragers van deze reeks. Deze twee heren hebben een sterke band met Deinze en hebben hun strepen in de (jazz) muziek al ruim bewezen. Zij zoeken een mooi aanbod uit om het Deinse publiek warm te maken. Over de vier concerten heen willen we het publiek laten kennis maken met een breed perspectief van de jazz muziek. Dit kan gaan van vocale jazz tot instrumentale be-bop, dit telkens met gevarieerde bezettingen.

Er wordt bewust gekozen voor gratis toegang tot de activiteit, hiermee beogen we een breed publiek te bereiken.

 ! !    GRATIS    ! ! 

Onder de naam ADW Quartet brengen Annebelle Dewitte (drums), Deinzenaar Mattias Vanhoecke (piano), Wim Ramon (contrabas) en zanger/saxofonist Jonas Veirman een repertoire van jazz standards in een modern jasje, geïnspireerd op jazzgrootheden zoals Ari Hoenig (New Yorkse drummer).

Deinzenaar Annebelle Dewitte studeerde in juni 2016 af aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel voor jazz drums.  Ze speelt in allerlei groepen van jazz over klassiek, latin, rock'n roll tot pop. In groepen als Al di Miseria, The Andrews Brothers, Zsa Zsa Zsu, Cro§in'X, Jeroen Alluyn 4tet, Fifties Fever, Cantens en Banda Bruselas.

Bezetting:

Annebelle Dewitte – Drums
Mattias Vanhoecke – Piano
Wim Ramon – Contrabas
Jonas Veirman – Zang/Saxofoon

ADW Quartet

 

Jazzy Sunday: Rony Verbiest Quartet

15 jan, 17u00

 ! !    GRATIS    ! ! 

Gedurende zijn rijkelijke carrière heeft Rony Verbiest de kans genomen een groot repertoire op te bouwen dat gaat van klassiek tot Jazz . In 1989 werd hij uitgenodigd bij wat toen nog de nationale radio was om deel uit te maken van de band DE FRISSE WIND. Later vervoegde hij zich bij het saxofoon kwartet SAXOLOGIE. Niet alleen maakte hij deel uit van verschillende trio’s en kwartetten, maar hij speelde tevens in verscheidene big bands, zoals de ACT BIG BAND.

Het begin van een creatieve muzikale carrière waarin accordeon, saxofoon en mondharmonica centraal staan. Ondertussen is Verbiest een gevestigde naam in de Belgische jazzwereld en musiceerde hij in allerlei formaties en bigbands. Daarnaast schitterde hij ook aan de zijde van o.a. Johan Verminnen en Jo Lemaire.

 In 1990 vroeg Johan Verminnen hem om de accordeon op te nemen voor zijn lied “De Musette”. Rony ontdekte dat hij de voeling met het instrument ook nog steeds in de vingers had. Hij exploreerde het instrument dan ook ten volle en verweefde verschillende genres van klassiek naar Jazz, tango nuevo en folk tot zijn eigen individuele stijl.

Heel wat van zijn accordeontalent kwam ten volste tot z’n recht gedurende zijn medewerking met LES PETITS BELGES. Samen met Richard Galliano en Marcel Azzola is Rony Verbiest de nieuwe stem geworden van dit instrument, hij behoort dan ook tot de top van Europa !

Bezetting:

Rony Verbiest – Accordeon, mondharmonica
Hans Vanoost – Gitaar
Mario Vermandel –  Contrabas
Luc Vanden Bosch – Drums

Jazzy Sunday: De Groote - Faes duo

12 feb, 17u00

 ! !    GRATIS    ! ! 

Twee artiesten die steeds de breedte en de verscheidenheid van hun artistieke mogelijkheden hebben nagestreefd en daarin hoge toppen scheerden in de rijke muziekscene van de Lage Landen. ‘Namedroppen’ kunnen ze dan ook als de beste: Wannes Van De Velde, Bert Joris, Bob French, Patrick Artero, Anima Eterna, de Filharmonie, Bruno de Bruxelles, Hendrik Braekman, Axelle Red, Kommil Foo, Marc Godfroid, Kobe Proesmans, Mambo Chillum, Koen De Cauter, Raymond van het Groenewoud.

Ben Faes (contrabas) en Bruno De Groote (elektrische gitaar) vonden elkaar als geestesgenoten en gooien het roer nu radicaal om. Als instrumentaal duo houden ze vooral de blik naar zichzelf gericht om zonder enig compromis hun authentiekste artistieke ei aan de wereld kenbaar te maken. Ze putten daarbij met liefde uit hun enorme bagage en laten dit alles met schijnbaar gemak en ontembaar plezier samenvloeien tot hun hoogstpersoonlijke vormgeving aan de Vlaamse-Belgische- internationale hedendaagse muziek.

Door hun intense aanraking met de meest diverse muzikale stromingen gecombineerd met de ons allen aangereikte diversiteit van het youtubetijdperk, zijn hun muzikale invloeden zowel quasi ontelbaar als onlosmakelijk tot één geheel verweven : Chopin, Beethoven en Bach; Thelonious Monk, Charlie Christian, Django Reinhardt; Albert Ayler en Ornette Coleman; hedendaagse Amerikaanse pioniers als Marc Ribot, Bill Frisell of Jason Moran; Franse musette, Ierse folk, Caribische lichtvoetigheid en Joodse klezmer gaan hand in hand alsof de geschiedenis, de toekomst en de vier windstreken altijd al één creatieve broedplaats zijn geweest die niet per se een eclectische benadering vereisen.

Het De Groote – Faes Duo gaat ook compositorisch op hun tippen staan: melodie is steeds het belangrijkste uitgangspunt, wat hen bijwijlen zowat de toegankelijkheid van een popgroep verschaft. De meeste nummers zijn ook harmonisch en structureel stevig gearrangeerd en verhogen de herkenbaarheid, maar het impro aspect en het deconstructieve karakter van de uitvoeringen zorgen voor spannende weerhaken en dagen de luisteraar uit. Is het een politiek-filosofisch statement te noemen of toch een louter artistieke uiting van deze twee brave zielen – in deze tijden van vervreemding, polarisering, versplintering, smeden zij een hechte samenwerking en gaan zij toch vooral – anders dan de mainstream geworden stereotypen van de hedendaagse westerse muziek – voluit voor schoonheid, harmonie en overgave. Een verraste luisteraar : ”Het geneest veel…”

Bezetting:

Ben Faes – Contrabas
Bruno De Groote - Gitaar

Jazzy Sunday: John Snauwaert New York Trio Feat. Katrien van Opstal

12 mar, 17u00

 ! !    GRATIS    ! ! 

Er is niets dat muzikanten liever doen, dan samen jammen met musici uit andere culturen, ook al ligt er een oceaan tussen hun plaats van herkomst. De 4 musici van deze internationale jazz-bezetting waren reeds een of meermaals te gast bij Kultuurschuur. Maar het is elke keer weer genieten van de unieke versmelting van persoonlijkheden en talenten. Een avond onder vrienden om naar uit te kijken.

Vrijdag 29 mei 2015. Bassist Marcos Varela, gitarist Roni Ben-­Hur en saxofonist John Snauwaert ontmoeten elkaar in een Mexicaans restaurant in Chelsea (Manhattan, New York). Ze halen herinneringen op aan hun vorige tournees. Al een tijdje broeden ze op het idee om een programma samen te stellen met zangeres Katrien Van Opstal, een opkomend talent in de Belgische jazz-­scene, met wie ze elk al het podium deelden. Die dag beslissen ze om eindelijk werk te maken van een concertenreeks. 

Samen met haar gaat dit trio op zoek naar de essentie van jazz: swing, verhalen, authenticiteit, overgave. De liefde voor zichzelf laten spreken. Inspiratie vinden ze in het werk van Ella Fitzgerald en Joe Pass. Van hieruit gaan ze op ontdekkingstocht. Het huwelijk van Eros en Thanathos. Rust in de passie. Take love easy.
U mag zich verwachten aan een avond vol authenticiteit, swing en liefde voor muziek, gebracht door gepassioneerde en gedreven muzikanten

Bezetting:

John Snauwaert – Sax
Roni Ben-Hur – Gitaar
Marcos Varela – Bas
Katrien Van Opstal – Zang

John Snauwaert

kleurband
Met dank aan: