Gevel impregneren

Woningen kunnen bloot staan aan verschillende vochtproblemen. Optrekkend vocht en condensvorming zijn daarbij de meest voorkomende vochtproblemen. Een ander vochtprobleem wat rechtstreeks van buiten komt is doorslaand vocht. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door poreuze of beschadigde buitengevels. De buitengevel kan hemelwater wat tegen de gevel aankomt niet meer buiten houden en vocht trekt via de buitengevel naar de binnenmuren. Binnen kunnen de muren en plafonds nat aanvoelen, er ontstaan vochtplekken en er kan schimmelvorming plaatsvinden. Aangezien schimmels schadelijk zijn voor zowel de woning als de bewoners, is het noodzakelijk om doorslaand vocht te behandelen. Een methode om doorslaand vocht te bestrijden is de gevel impregneren.

Wat houdt gevel impregneren in?

Een andere naam voor gevel impregneren is hydrofoberen. Aan de buitengevel(s) wordt een impregneervloeistof aangebracht dat waterafstotend is en voorkomt dat doorslaand vocht naar binnen trekt. Tevens vormt deze vloeistof een filmlaagje over het metselwerk wat voorkomt dat vuil, algen en mos zich goed aan de gevel kunnen hechten. Maar voordat er aangevangen kan worden met het impregneren, zal de gevel eerst goed geïnspecteerd moeten worden op schade. Bij ernstig beschadigde gevel zal eerst de gevel hersteld moeten worden, anders heeft impregneren geen zin. Vervolgens zal ook de gevel grondig gereinigd moeten worden. De impregneervloeistof zal anders in het vuil gaan zitten en niet in het metselwerk. Pas dan is de gevel klaar om geïmpregneerd te worden. Houdt er dus rekening mee dat je niet alleen kosten heb voor het impregneren van de gevel, maar ook voor reparatie en reiniging.

Redenen om de gevel te impregneren

Als je reeds last hebt van doorslaand vocht, dan is het impregneren van de gevel een oplossing om doorslaand vocht op te lossen. Nadat de gevel is geïmpregneerd en er geen nieuw vocht meer in de muur kan trekken, zal na verloop van tijd het nog aanwezige vocht in de gevel vanzelf verdampen. Maar ook als je geen last van doorslaand vocht hebt kun je de gevel laten impregneren. Doordat je hiermee de gevel waterdicht maakt heeft impregneren van de gevel een preventieve werking. Zo weet je zeker dat je in de toekomst niet snel last zult krijgen van doorslaand vocht. Het impregneren van gevels kan ook een onderdeel zijn van gevelreiniging. Nadat de gevels zijn gereinigd kan er impregneervloeistof op aangebracht worden om te voorkomen dat de gevel weer snel vuil zal worden en mos en alg zich snel aan de gevel zal hechten. Je kunt op deze manier langer genieten van een propere gevel.