Opstijgend vocht

Nadelen van een vochtprobleem in huis

Een vochtprobleem in huis is nooit aangenaam. Allereerst visueel: met name bij opstijgend vocht gaan uw muren er lelijk uitzien door vochtplekken. Meestal zit deze vochtschade aan de onderkant van uw muren, omdat er dikwijls sprake is van opstijgend vocht dat vanuit mer name de kelder van enkele woningen naar boven trekt. Maar ook kunnen vloeren, met name houten vloeren, door de opstijgende vocht krom gaan trekken.

Soorten vochtproblemen in en rond uw huis

Globaal worden er drie soorten vochtproblemen onderscheiden die zich in woningen kunnen voordoen: condensatie, doorslaand vocht en opstijgend vocht. Condensatie wordt vaak veroorzaakt doordat er in huis onvoldoende geventileerd wordt. Een gemiddeld huishouden zorgt ervoor dat er liefst 10 tot 15 liter vocht per dag in de lucht terecht komt. Fit gebeurt op allerlei manieren: tijdens het douchen, het koken, door transpiratie en ademhaling. Wanneer dit vocht niet goed weg kan en de lucht niet regelmatig wordt gezuiverd, ontstaat er condensatie op de ramen en op de koudste plekken in huis, vaak bij muren. Naast condensatie is doorslaand vocht een veelvoorkomende kwestie. Hierbij komt regenwater, hagel of sneeuw van buiten door de gevels of muren naar binnen. Een slechte geïmpregneerde gevel of een lekkende schoorsteen zijn hiervan dikwijls de oorzaak. Ten slotte komt opstijgend vocht zeer regelmatig voor. Hierbij trekt er vocht vanuit de kelder of grond via de muren omhoog. een onvoldoende gedichte kelder, een hoog grondwaterpeil maar ook een dakgoot die verstopt zit, kan tot optrekkend vocht in huis leiden. Bij een dakgoot vaak op de eerste of tweede verdieping.

Opstijgend vocht komt het meeste voor

Het grootste probleem van de drie soorten vochtoverlast is in de praktijk opstijgend vocht. Dit type vochtoverlast komt naar verhouding het meeste voor. Al u met opstijgend vocht in huis te maken heeft, is het van belang om adequaat op te treden. Optrekkend vocht leidt namelijk tot allerlei vervelende problemen. Het bekendste is het fenomeen van natte plekken op uw woningmuren, meestal aan de onderkant. Vaak is de kelder onvoldoende gedicht en kan het overtollige vocht via de binnenmuren omhoog kruipen. Langzaam, maar met een verwoestend effect. Het gevolg is het ontstaan van schimmelplekken op de huiswanden, behang dat neer beneden komt, een vieze stank in huis die u niet weg krijgt en gezondheidsklachten.

Vraag meer informatie aan of bel ons op!

Kampt u met optrekkend vocht in huis? Grijp dan direct in een bel een van onze vochtbestrijders. Cultuurschok zorgt ervoor dat de oorzaak van de vochtproblematiek wordt aangepakt en opgelost, door kelderdichting, het aanbrengen van ventilatierooster en/of impregneren van uw muren. Bel nu meteen met Cultuurschok voor en vrijblijvende controle van uw woning!